Shoppen voor invloed op de gemeentepolitiek

Hoe werkt de motiemarkt?
De opzet van de motiemarkt is eenvoudig: wanneer u zich aanmeld, krijgt u een kraam op de motiemarkt met daarop uw naam en het onderwerp van uw idee. Raadsleden “shoppen” vrijblijvend op de markt en gaan in gesprek om te zien of er wat van hun gading tussen zit. Het is aan u om een bezoekend raadslid te overtuigen van uw idee. Hierna kan het idee geadopteerd worden door het raadslid. Is er een “match”, dan wordt een marktformulier getekend en ingeleverd bij de marktmeester, de burgemeester. Hierna werkt het raadslid samen met u aan het opstellen van een motie.

Van idee naar politieke invloed
Op 31 oktober tijdens de Begrotingsraad dienen politieke partijen moties in. In een motie wordt een wens, verzoek of opdracht geformuleerd. Raadsleden geven dan aan wat ze van de motie vinden en of ze van plan zijn om met de motie in te stemmen. Na dit debat wordt er over de motie gestemd. Als een meerderheid van de raad de motie aanneemt, wordt de motie in de regel uitgevoerd door het dagelijks bestuur van de gemeente, het college van burgemeester en wethouders. Het aannemen van een motie is dus een middel van de gemeenteraad om invloed uit te oefenen op het beleid.

Spelregels over uw en onze rol
Als uw idee wordt omgezet in een motie en wordt aangenomen door de gemeenteraad, bent u de initiatiefnemer voor de uitvoering van de motie. De gemeente ondersteunt u hierbij. Hoe is afhankelijk van het idee. Dat kan bijvoorbeeld in vorm van een stimuleringsbijdrage.  Of u kunt gebruik maken van de kennis en kunde van onze ambtenaren. De gemeenteraad heeft namelijk 10.000 euro beschikbaar gesteld om ideeën te realiseren die uiteindelijk  vanuit de motiemarkt door de gemeenteraad worden aangenomen.

Wanneer?
De motiemarkt vindt plaats op donderdag 5 oktober van 19.30 uur tot 22.00 uur in de hal van het gemeentehuis in Beuningen, Van Heemstraweg 46.

Meld u aan!
Wilt u dat uw idee door de politiek wordt geadopteerd en wordt vertaald in een motie? Meldt u dan vóór donderdagmiddag 28 september om 16.00 uur aan via de griffie. Belangrijk is dat u in de mail aangeeft wie u bent en wat uw idee is. Daarnaast ontvangt de griffie graag een korte motivatie voor uw idee en of er hulpmiddelen (beamer, kraam) nodig zijn op de markt.

Meer informatie
Wij hebben voor u in deze vraag-en-antwoordenlijst wat spelregels en achtergrondinformatie bij elkaar gezet.

notes-514998-1920